Целината е тревисто разстение от семейството на сенникоцветните. Това растение се смята за една от суперхраните, т.к. е изключително полезно и е със статут на естествен афродизиак.
Всяка част от целината се използва - коренът, стеблата и листата. Освен че може да се използва в кулинарията, целината се използва и в козметиката и медицината. Главното предназначение на това растение е за подправяне на ястия, но често то бива цедено, за да се приема под формата на смутита и сокове.
Целината е много богата на витамини. Тя съдържа витамините: A, B1, B2, B6, C, E и K. Също така тя съдържа и голямо количество натрий, калций, желязо, магнезий, калий. И е много често консумирана от вегани, вегетарианци, спортисти и хора водещи здравословен начин на живот, т.к. тя се смята за отличен източник на фибри, фолат, манган и фосфор.
Предвид широкоприложимостта на растението, целината се смята за много полезна, а част от благодатните й действия са: помага за обмяната на веществата; нормализирането на храносмилането; поддържане на добро състояние на кръвоносната система, като я пречиства и предотвратява образуването на кръвни съсиреци; подпомага отстраняването на песъчинки и камъни в бъбреците, както и в жлъчката; помага в борбата с тютюнопушенето и в желанието за отказ, защото неутрализира канцерогените.
Също така фрешът от целина през летните месеци е доста предпочитан, подари факта, че тя има свойството да тонизира тялото и да намалява телесната температура, а по този начин горещините стават в пъти по-лесно поносими.
Коментари