Смело можем да наречем лятото сезона на пържените тиквички. Всички ние обичаме да похапваме пържени тиквички, но няма как да отречем, ме стоенето пред тигана с часове за приготвяне на нещо, което другите излапват за минути, си е меко казано неблагодарна работа.
Затова и все повече домакини се питат могат ли да се пържат тиквички във фритюрник.
Не само, че може да пържите тиквички във фритюрник, но и даже ви препоръчваме да го правите, защото това ще ви спести много време и нерви, както и ще ви предпази от битови инциденти, които обикновено съпътстват пърженето на продукти.
Тайната на хрупкавите тиквички е в начина на пържене. Ние много обичаме тиквички, но пърженето им в тиган е пълен кошмар, затова използването на фритюрник е лесно, бързо, по-чисто и за предпочитане от много домакини.
Нарежете тиквичките без да ги белите на кръгчета или кубчета с дебелина 2-3 мм,посолете и ги оставете върху кухненска хартия за 10-15 минути, за да излезе от тях излишната вода. След като олиото във фритюрника е сгорещено достатъчно на 180 градуса, тиквичките се поставят в кошничката и се пържат до златисто.
Може да се използва и друга рецепта за пържени тиквички с брашно. Преди пържене нарязаните тиквички се потапят за секунда в студена вода, овалват се във брашно и отново се потапят в студена вода, след което веднага се слагат в сгорещеното олио на фритюрника.
Трябва да се има предвид, че когато се използва брашно за пържене, олиото във фритюрника по-бързо прегаря и трябва да се сменя често. Сервирам готовите тиквички горещи и поднесени с чеснов сос те са разкошно мезе за студената ракия в топлото време!
Коментари