Ето как лесно можете да омесите питка, просто следвайте съветите и всичко ще е наред.
Първото правило при замесването на питки е да използвате най-доброто базово брашно и мая. Към тях се добавят хладка вода, сол, захар, за да подхрани маята,олио или зехтин.
Полученото тесто е универсално, става чудесно за приготвяне на хляб, питки, хлебчета, дори и за пица. Принципът на замесване е винаги един и същ. За замесването на питка може да ползвате суха мая или свежа мая.
В голяма купа сипваме пресято брашно съгласно рецептата, може да смесите два, дори и три вида брашно. Ако маята е прясна, се натрошава в купа с топла, но не и гореща вода или прясно мляко, разбърква се със лъжица захар и се оставя да шупне за 10-15 минути, докато отгоре се получат мехурчета. Това означава, че маята е активирана и готова за месене .
Ако маята е суха, може да разтвори в част от течността, която сте избрали или направо да се смеси с брашното, захарта и солта. Разбърква се добре и наливаме топла вода или прясно мляко, дори може и айрян.
Прибавя се мазнина, олио, зехтин, разтопено масло или мас, каквото имате под ръка. Разбърква се добре с вилица на гъста каша, като се загребва от брашното, докато започне да се отлепва от стените на купата.
Поръсва се плота с малко брашно и сипваме тестото. Започваме да натискаме с длани и да сгъваме краищата, докато се получи средно твърдо тесто, което не лепне по пръстите. Ако все още лепне, поръсва се с още малко брашно и се меси за кратко.
Не е нужно месенето на тестото да е дълго време, за да не стане твърдо. Месим за 5 -10 минути, за да се получи средно твърдо тесто. Така ще имате гладко и еластично тесто, подобно на пластелин. Количеството брашно се променя в зависимост от размера на чашите, с които се мери, зависи и от големината на яйцата, ако добавяте такива.
Те може да са малки или големи, тогава количеството на брашното се увеличава.
Намазва се отгоре топката тесто с олио, покриваме с фолио или с кърпа и оставяме на топло да втаса. Готово е, когато напълни купата или тавата, в която сте месили. Втасването е най-добро, когато са минали не по-малко от 40-50 минути.
Ако искате бързо втасване, сложете тестото в тава и във фурната, включена на 40-50 градуса, не повече. След 30 минути тестото ще е втасалото добре и готово за приготвяне и оформяне на желаните тестени печива.
Eто и една рецепта за лесна питка - 300 мл хладка вода,1 пакет суха мая или 20 г свежа, 2 ч.л. захар,1 ч.л. сол, 2 с.л. олио и 550-600 г брашно. Следвайте съветите и ще замесите най-вкусната и лесна питка. Успех !
Коментари