Зелето е било обичано и почитано като полезна за здравето храна още през Древността. В Древен Рим са отглеждали и консумирали с удоволствие различни видове зеле – главесто, листно, броколи.
Днес на пазара можем да открием повече от 10 вида зеле, в т.ч. и брюкселско зеле, с които да приготвим вкусна яхния със зеле или задушено зеле на фурна.
Зелето съдържа голямо количество целулоза, което спира бързото покачване на инсулин. И въпреки че често целулозата се губи в процеса на кулинарна обработка, дори и сготвеното зеле е доста диетично.
Една порция от сто грама зелева яхния, в която не сте прекалили с олиото, съдържа около 120 ккал и засища за дълго време. Калоричността на сготвеното зеле се повишава с влагането на допълнителни продукти и порция свинско със зеле ще съдържа много повече калории.
Добре е да консумирате прясно зеле или различни ястия със зеле поне веднъж седмично, защото това ще редуцира риска от появата на рак на дебелото черво, предпазва и лекува язва на стомаха и стимулира имунната система.
Коментари