Gotvach.bg»Съвети»Диетично ли е готвеното зеле?

Диетично ли е готвеното зеле?

MarianeMariane
Джедай
254955
Диетично ли е готвеното зеле?

Зелето е било обичано и почитано като полезна за здравето храна още през Древността. В Древен Рим са отглеждали и консумирали с удоволствие различни видове зеле – главесто, листно, броколи.

Днес на пазара можем да открием повече от 10 вида зеле, в т.ч. и брюкселско зеле, с които да приготвим вкусна яхния със зеле или задушено зеле на фурна.

Зелето съдържа голямо количество целулоза, което спира бързото покачване на инсулин. И въпреки че често целулозата се губи в процеса на кулинарна обработка, дори и сготвеното зеле е доста диетично.

Една порция от сто грама зелева яхния, в която не сте прекалили с олиото, съдържа около 120 ккал и засища за дълго време. Калоричността на сготвеното зеле се повишава с влагането на допълнителни продукти и порция свинско със зеле ще съдържа много повече калории.

Добре е да консумирате прясно зеле или различни ястия със зеле поне веднъж седмично, защото това ще редуцира риска от появата на рак на дебелото черво, предпазва и лекува язва на стомаха и стимулира имунната система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
Общо гласували: 2
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен