Овесените ядки са идеалната закуска, както за възрастни, така и за бебета и деца. Можете да ги консумирате чисти, както и да ги смесите с прясно мляко или плодове.
Закуската с тях е изключително бърза и лесна, а вкусът - невероятен.
Един от вариантите е просто да ги залеете с вряла вода и да ги оставите да омекнат (така се получава идеално с фини овесени ядки).
Другият вариант е да изкипите вода, да добавите няколко супени лъжици овесени ядки. След като водата е завряла, трябва да се бъркат, тъй като загарят много бързо и са готови за около 3 минути. Обикновено те попиват водата и набъбват, но при повечко излишна вода - просто прецедете излишната вода. Така се получават най-добре обикновените овесени ядки.
Предлагам ви и няколко рецепти, които задължително трябва да опитате:
Овесени ядки с орехи
300 мл. вода
6 с.л. с връх овесени ядки
Щипка сол
Захар на вкус
2 с.л. счукани орехи
Сипете водата в тенджера, добавете щипката сол и сложете да се вари. След като водата заври, са готови за 2-4 мин. Смъкнете и изчакайте да попият водата и са набъбнат, докато се превърне в каша. Овкусете със захар и орехи.
Овесени ядки с плодове
5 с.л. овесени ядки (обикновени, не фини)
Половин ябълка
3 броя сини сливи
1 с.л. мед
Залейте овесените ядки с вода - с един пръст над ядките. Сварете ги на котлона около 4-5 минути. Междувременно нарежете плодовете.
В сварените овесени ядки добавете меда и разбъркайте. Добавете нарязаните плодове, можете да добавите канела, която ще забърза метаболизма и ще има приятен аромат.
Коментари