gotvach.bg»Съвети»Могат ли да се замразяват тиквички?

Могат ли да се замразяват тиквички?

Могат ли да се замразяват тиквички?

Лятото е сезонът, в който се консумират най-много пресни и свежи плодове и зеленчуци, расли не в парници, а на открито под щедрите лъчи на слънцето. С консумирането им тялото си набавя необходимите витамини и минерали, които спомагат за стопяването на мазнините в организма, подобряване на метаболизма и повдигане на тонуса.

Тиквичките са една от най-често срещаните храни, която присъства на масата от късна пролет до ранна есен. Те се консумират както като предястие, така и като основно ястие, както пресни, така и претърпели кулинарна обработка.

Съдържанието на магнезий, фосфор, калий, мед, фолиева киселина, витамин В2, цинк, протеини, желязо, калций и витамин К ги прави изключително полезни.

Много добро решение да се запасим с порция свежест през зимата, е като замразим тиквички. Най-лесният и бърз начин е просто тиквичките да се измият, нарежат, поставят в пликове и после във фризера. Но по-добрият начин е те първо да се бланшират. Това става, като нарязаните тиквички шоково се потапят във вряла вода за около минута.

По този начин се прекратява действието на ензимите, които карат зеленчука да стане на каша, да омекне, да се обезцвети или да потъмнее. При бланширането не бива да се добавя сол, защото това е другата причина тиквичките да омекнат. Добре е след бланширането тиквичките да се отцедят от водата и едва тогава да се поставят в пликовете, в които ще бъдат замразени.

За замразяване на тиквички е редно да се изберат здрави и млади, не презрели тиквички. Бланширани или не, пресни или замразени, всяка домакиня може да подсигури присъствието им на трапезата да стане целогодишно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати