Бланширането е един от основните процеси в кулинарията. Това е процес на потапяне на месо или зеленчуци за няколко минути във вряща вода, най-добре със сол.
Бланширането на зеленчуци се използва тогава, когато те ще бъдат замразени. По този начин се запазват техните вкусови качества, аромати и хранителният им състав.
Как да бланшираме тиквички
- За целта трябва да изберете хубави тиквички, без видими наранявания по тях;
- След това се измиват много старателно и се подсушават;
- Нарязват се на желаната от вас форма;
- След като водата заври, се слагат внимателно в нея и се поставят за няколко минути, като трябва да се следи да не станат прекалено меки. Целта е да останат хрупкави;
- След това с помощта на решетъчна лъжица се слагат в купа с ледена вода, за да се спре процесът на готвене;
- След това се прехвърлят върху гевгир или кухненска хартия или кърпа и се оставят да се отцедят;
- Така приготвени бланшираните тиквички вече са готови за замразяване или за последваща обработка.
След като бъдат бланширани тиквичките, могат да се сложат в торбички или кутии и да се замразят, като е добре да им се постави етикет, на който е написана датата на тяхното замразяване.
С така приготвените бланширани тиквички може да приготвите крокети от тиквички или пък мусака с тиквички - изборът е ваш.
Коментари