Gotvach.bg»Съвети»Как се приготвят готови тортелини?

Как се приготвят готови тортелини?

Как се приготвят готови тортелини?

Готовите тортелини са един от продуктите, които обичам да купувам за приготвяне на бърза вечеря. Това е храна, любима на малки и големи. Вариациите на пълнежи са много, но има един изключително бърз и лесен сос, с който винаги получавате отличен резултат. Този сос е моето бягство от „не искам с червен сос“, „не искам с бял сос“, „не искам месо“, „не искам гъби“… репертоарът ни е неизчерпаем. За това и сосът, който приготвям, не се вижда.

Това е сосът Aglio e Olio, типичен за италианската „la cucina dei poveri“ или „кухнята на бедните“. Този стил на готвене е източникът на всички популярни италиански ястия, завладели света. Типично е приготвянето на невероятни кулинарни шедьоври с малко и прости съставки, които ни даряват с изчистен и невероятен вкус.

Наименованието на соса в превод означава „чесън и олио“. И точно от това се състои.

За целта слагам тортелините да се сварят във вряща подсолена вода. През това време изчиствам и смачквам две сликидки чесън и нарязвам листа босилек. Когато тортелините станат al dente ги вадя от водата. В тиган слагам 2 с.л. зехтин и чесъна. Тиганът не трябва да е много нагорещен, за да не изгори чесънът. По-добре не го загрявайте предварително.

Когато чесънът започне да се пържи го разбъркайте и добавете 1 черпак от водата, в която са се варили тортелините. Добавете щипка черен пипер, нарязания босилек и тортелините. Оставете сосът да се сгъсти, като честичко разбърквате, за да се разпределят вкусовете равномерно. Ако сметнете за необходимо, добавете още малко вода. Когато сосът е готов, сипете тортелините в чинии, поръсете с малко настърган пармезан и полейте с тънка струйка зехтин. И е готово!

Хубавото на този сос е, че можете да го променяте според пълнежа на тортелините, вкуса си и настроението си. Можете да добавите мащерка, риган или розмарин. Можете да добавите малко бекон, който да запържите преди да сложите чесъна. Можете да добавите 2 с.л. сметана.

Може да добавите 1-2 с.л. песто Дженовезе, песто Росо или всякакви вариации на песто. Това ще обогати соса и ще уплътни вкуса. Можете и да комбинирате тези добавки, в зависимост от това какво имате в хладилника и шкафа. Импровизирайте и се наслаждавайте на това уникално 15-минутно ястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен