Как се готви (вари) ориз на пара?

Как се готви (вари) ориз на пара?
Снимка: gotvach.bg

За готвене на пара обикновено се използва специален уред, но дори и да не разполагате с такъв е достатъчно да вземете дълбока тенджера и да се снабдите с метален гевгир, който да поставите в тенджерата.

Вторият вариант е значително по-евтин, но е важно да намерите гевгир с точния диаметър, който да се закрепи на вашата тенджера и да има малки дупчици, за да не изпада оризът или други по-дребни по размер варива.

Уредите за готвене на пара обикновено разполагат с няколко тавички с дупки, през които минава парата, и една или няколко без дупки, тип легенчета, които се поставят в по-големите.

Именно те се използват за приготвяне на дребни по размер продукти (ориз), или храни, които се приготвят с течни съставки (течна сметана например). Оризът се изсипва директно в легенчето като не е необходимо да се добавя допълнително количество вода в него. Времето за приготвяне зависи от вида на ориза.

Обикновено то е указано на опаковката. И в двата случая обаче оризът трябва да е измит няколко пъти, за да падне нишестето от него.

Друга важна част, ако приготвяте ястия на пара в тенджера, е да следите нивото на водата да не достига продуктите. Идеята все пак е те да се приготвят на пара, а не да се варят във вода.

В зависимост от начина, по който приготвяте ориза, можете да използвате и различни подправки и бульони, които да сложите директно във водата. Ако приготвяте ориз с пресни зеленчуци, не ви е необходимо нищо друго освен сол, тъй като приготвянето на пара на зеленчуците изостря вкуса и аромата им значително, което прави цялото ястие неустоимо вкусно.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати