Виждали сме многократно овален печат върху агнешкото месо и сме се замисляли какво ли значи!
При закупуване на агнешкото месо е трудно да се различи дали е размразено след дълбоко замразяване, затова от дирекция Контрол на храните препоръчват да търсите овален печат и надпис БГ - само този печат гарантира българско производство, а не вносни меса.
Тъй като вносните ни агнешки меса идват от Румъния, Норвегия, както и най-големите производители Австралия и Нова Зеландия. И единственият начин това месо до достигне нашите земи, е да бъде дълбоко замразено.
Печатът се поставя на четири места - на двете бутчета и и плешките. На този печат се добавя още и номер на кланицата.
Свежото месо трябва да притежава характерния за агнешкото месо мирис, да е без потъмняване и с приятен бледо розов цвят. Ако дадено агнешко месо при термична обработка не променя цвета си, то то е изгубило свойствата си и е негодно за консумация.
Полезни съвети при закупуване на агнешкото месо:
1. Следете за наличие на печат и етикети и стриктно ги четете;
2. Внимавайте с цвета на агнешкото месо - трябва да е с характерния за него бледо розов цвят;
3. Следете и за цвета на мазнината. При свежо и младо агнешко - мазнината е с бял цвят. В противен случай мазнината е жълта.
Ако вече сте си купили агнешко, препоръчваме да опитате нашите рецепти за:
- или агнешко с ориз.
Коментари