Рано или късно в живота на всеки кулинар на настъпва момент, в който решава да приготви за близките си сметанова торта или бисквитена торта маскарпоне или въобще някаква торта и тогава се изправя пред фундаменталния въпрос - каква сметана се използва за торти.
Въпросът каква сметана се използва за торти е повече от резонен, защото в търговската мрежа има най-различни видове сметана и хората, които нямат опит в сладкарството, лесно могат да се объркат. Тук на помощ идваме ние.
За торти могат да се използват заквасена сметана, течна сладкарска сметана или суха сметана. В зависимост от това, каква торта искаме да приготвим и какъв вкус целим да получим, се избира и сметаната.
Заквасената сметана има вкус като на кисело мляко и придава по влажен, сочен вкус на тортата, затова е подходяща ако обичате по-свеж и нежен вкус. Същевременно заквасената сметана не е толкова гъста и устойчива, колкото другите видове сметани.
От друга страна течната сладкарска сметана е много практична, бързо и лесно се приготвя. Тя добре се сгъстява, лесно се оформят различни декорации с нея и освен това е вкусна и нежна, също така може и да се оцвети с боя за храна.
В случай, че не разполагате със заквасена или с течна готварска сметана, може да извадите от шкафа суха сметана. Сухата сметана има доста изкуствен вкус, но също като течната сметана се приготвя лесно и бързо се сгъстява.
Сухата сметана може също и да се оцветява за по красива декорация на готовата торта. Добре е, когато се използват суха или течна сметана, да се сиропират предварително блатовете на тортата за повече мекота,лекота и нежност на вкуса на самата торта.
И трите вида сметана могат да се комбинират с шоколад, плодове и ядки, като при сухата и течната сметана е добре да не се прекалява с ядките, а плодовете да са с по-кисел и свеж вкус. Когато се използва заквасена сметана, е добре, ако се съчетава с плодове, то те да не са прекалено сочни, за да не се разводни сметаната.
Коментари