Бамята е страхотен зеленчук с високо съдържание на много витамини и е нискокалорична.
След като сте я бланширали и замразили в отделни пакети, достатъчни за една яхнийка, идва и денят, в който ви се е приискало да си сготвите вкусна яхния с бамя.
Достатъчно е да изсипете съдържанието на този пакет във вряща вода за около 5-6 минути. Така се действа и с готовите пакети замразена бамя от магазина.
Това е напълно достатъчно, за да подготвим бамята и да я превърнем във вкусна салата, ястие с месо или с доматен сос. Бамята е почти безвкусна, затова се комбинира идеално както с меса, така и с други зеленчуци или самостоятелно.
По желание може да я запържете за няколко минути, след което да продължите нататък, но това не е задължително и е изцяло по ваш избор. Не е необходима тази стъпка, тъй като тя вече е минала термична обработка при бланширането.
Ето ви една проста рецепта за бамя с домашен сос:
Бамя - 1 пакет, замразен, около 500 г
Домати - 4-5 бр.
Чесън - 3 скилидки
Лук - 1 глава, по желание
Сол - на вкус
Захар - 1 ч.л.
Пускаме замразената бамя във вряща вода за около 5 минути. През това време нарязваме чесъна и лука на ситно. Рендосваме доматите.
Запържваме лука и чесъна в малко олио, добавяме рендосаните домати и оставяме така, докато започне за къкри. Добавяме солта и захарта, бъркаме добре и добавяме около 2 - 3 чаши вода (водни) и добавяме бамята. Захлупва е с капак и оставяме да ври, като бъркаме от време на време.
Когато смъкнем от котлона, чуквам едно яйце, директно вътре в манджичката и оставяме леко да се охлади. И сервираме.
Коментари