Тиквата спада към раздел плодови зеленчуци и с нея може да се приготвят много разнообразни ястия - от десерти до супи или основно. Тя е едно от най-древните култивирани растения и се смята, че родината ѝ е Южна Америка, където са я консумирали още преди около 8000 години.
В Европа попада обаче доста по-късно - през 16 век и постепено се разпространява из целия свят. Тиквата е много полезна и помага за предпазването от рак, проблеми с кръвоносните съдове, зрението и редица други.
По принцип повечето хора обичат тиквата сготвена, но тя е еднакво полезна и сурова и може да се консумира и по двата начина. Доста от любителите на тиквата се чудят дали трябва да се бели или не.
Отговорът е, че тиквата задължително трябва да е обелена, ако ще се яде сурова, ако ще бъде консумирана печена тогава не е задължително. А ето и как може да се обели тиквата.
Когато кожата на тиквата е прясна и мека, тя се чисти лесно с помощта на белачка или нож. Когато е изсъхнала и загрубяла обаче може да изпечете тиквата, без да я белите.
Ако все пак ви е нужна в суров вид нарежете я на парчета и я обелете с остър нож, върху дъска.
Понякога може да използвате и ренде. След като настържете меката част, кората ще остане в ръката ви.
Коментари