Как да изсушим джинджифил?

Как да изсушим джинджифил?

Как да изсушим джинджифил?

Лечебните свойства на джинджифила са познати от древни времена. По този начин древните народи, обитаващи териториите на съвременната Северна Индия и Китай, използват корена на това растение като лекарствена отвара и подправка. Популяризирането на азиатската кухня донесе много екзотични подправки в менюто на европейците, сред които е и коренът на джинджифила.

Как да запазим джинджифила за максимален период и дали е възможно, тъй като истинските ценители на този универсален продукт уверяват, че пълният аромат и хранителни вещества не са само в прясното коренище.

Как да изберем джинджифил?

Магазините предлагат на домакините готов зелен джинджифил. Опитните готвачи предпочитат прясното коренище, така че част от него могат да се използват веднага за приготвянето на ароматен вкус, но останалият корен може да бъде изсушен за по-нататъшна употреба.

Ключът към успешното кореново съхранение е в правилният избор на пресен джинджифил. Той трябва да с плътен, еластичен гръбнак със среден размер, с никакви признаци на увреждане, със суха, тънка кожа, бежово-кафява и бяло маса, почти лишена от влакна.

Дължината на коренището трябва да бъде най-малко 2 сантиметра: колкото по-дълъг е коренът, толкова повече полезни вещества и етерични масла се съдържат в него. Старото растение има набръчкана кожа и ярко жълто съдържание. Такъв корен на джинджифил не трябва да се закупува: първо, той вече е загубил повечето от полезните вещества, и второ, не е подходящ за съхранение и сушене.

Как да изсушим джинджифил за чай?

В периода на сезонните алергични заболявания е необходим джинджифил, тъй като той има мощно противовъзпалително свойство и повишава имунитета. В допълнение, той действа благоприятно на храносмилателната система, нормализира метаболизма и е ефективен при намаляване на теглото и подпомага процеса на изгаряне на мастните клетки.

Сухият корен запазва всички полезни свойства и вкус, докато приготвянето на джинджифил за бъдеща употреба е много проста - може да се изсуши с конвенционална фурна.

Необходимо ли е да се чисти джинджифилът преди сушене?

Ако е свеж и няма следи от повреди, тогава нарязаната коричка не е необходима, тъй като повечето етерични масла се намират под кората. Ако желаете, коренът може да се почисти, но има още един въпрос: как да се изчисти джинджифилът за чай?

Трябва да направите това с остър нож или нож за зеленчуци, за да не отрежете прекалено дебел слой кора и да не докосвате месото. Най-удобният начин за почистване на растението е под течаща, студена вода от чешмата, за да се избегне разкъсване и освобождаването на корозивни масла. Но използването на дървена дъска за рязане, не се препоръчва, тъй като дървото абсорбира маслото и вкусът няма да бъде същият.

Ако вкусът на джинджифила е прекалено остър и пикантен, преди да изсъхне, той може да се накисне в студена вода в продължение на 6 часа - тази процедура ще премахне от корена от прекомерната пикантност.

Метод на сушене: Измийте джинджифила, почистете го (ако желаете), поставете в кърпа и изсушете. Нарежете корена на тънки плочки, а колкото са по-тънки, толкова по-добре. Твърде дебелите кръгове не се изсушават добре и могат да плесенясат, когато се съхраняват. Постелете лист за печене, пергаментна хартия, поставете нарязания джинджифил върху нея.

Поставете в тава за печене и сложете във фурната. Изсушете при температура от 50 градуса 1 час, след това завъртете джинджифил от другата страна, така че да няма влажни зони и съхненето да продължи за още един час. За да определите дали джинджифилът е готов, можете да разберете от състоянието на резените: правилно изсушените парчета от корена много трудно се огъват, а на мястото на счупването, имат сивкав оттенък.

Изсушеният корен трябва да се съхранява в плътно затворен контейнер на сухо, тъмно място. Ако преди варенето на чая се установи, че сухите части са малко влажни, те трябва да бъдат отново изсушени във фурната.

Има още една възможност за изсушаване на джинджифил, но тази рецепта, е по-подходяща за места с горещ климат: Измийте и изсушете джинджифила. Можете да го нарежете на парчета. Поставете корена върху лист за печене на балкон, на открито място, така че да се суши под лъчите на горещото слънце по естествен начин. Изсушеният джинджифил може да се съхранява за две години.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати