Джинджифилът е многогодишно тревисто растение (Zingiber officinale), чиято ризома, или още разклонен корен-коренище, се използва от векове в традиционната азиатска, индийска и арабска медицина.
Освен като лечебно средство той е употребяван и като хранителна добавка и подправка.
Произхожда от Южен Китай, като първите данни за неговата експлоатация датират отпреди 4400 години. Интересен факт е и че джинджифилът е родственик с куркумата и кардамона.
Този полезен корен е нещо повече от подправка, той е полезен за човешкия организъм до смайваща степен, затова си заслужава нашето внимание.
Освен че овкусява по специфичен начин множество ястия и напитки със своят уникален, силен и характерен вкус и лютивина, джинджифилът ни помага да борим много болести и неразположения, сред които артрит, настинки, болки в мускулите и гърлото, високо кръвно налягане и холестерол, наднормено тегло, стомашни неразположения и мигрена. Действа противовъзпалително и антибактериално.
Коренът от джинджифил се намира лесно в магазинната мрежа, но без проблем може да се култивира и в домашни условия в саксия.
Ако си го закупувате, избирайте ризомите, които имат свеж вид и са крехки и чупливи. Избягвайте тези с набръчкана и увяхваща коричка.
Въпреки че в някои рецепти не е проблем джинфжифилът да се използва с кожата, по-добрият вариант е тя да се премахне.
Почистването на джинджифил най-лесно става с лъжица или не много остър нож или белачка, като просто се изстъргва.
Целта е да не се отстраняват и части от ценния корен, по тази причина не трябва да се бели като плод или зеленчук. Ако кожичката е упорита на места и не пада, то трябва да потопите корена във вода и така ще омекне и стене лесна за премахване.
Почистеният корен джинджифил може да нарежете на кръгчета, жулиени или да настържете.
Когато е едро нарязан, след термичната обработка се премахва, тъй като вече е отпуснал своите аромати и масла.
В случай че е ситно настърган в дадено ястие, марината или сос, той се слива с него и го обогатява със своя уникален вкус и лютивинка.
За перфектното настъргване на корена и предотвратяване на това да останат цели власинките му, той се обръща и върти в процеса на стъргане.
Най-подходящият уред за тази цел е така нареченият Oroshigane - азиатско фино ренде с прилежащо към него съдче, в което се събира сокът, отделен при стъргането - така не се губи нито една частичка от ценния корен.
За информация, този уред се ползва и за обработване на корените от уасаби и куркума.
Джинджифилът - както сушен (на прах), така и пресен, има безброй приложения. Добавя се в:
- смутита, чайове и отвари, компреси, плодови сокове.
- маринати и винегрети
- сосове и супи
- към риба, меса и зеленчуци
- бисквити и всякакви сладкарски изделия
- маринован е чудесна компания за суши;
- конфитиран в захарен сироп се използва като меки и по-твърди люти бонбони.
Коментари