Бирата е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в световен мащаб. Пенливата напитка е третата най-популярна напитка въобще, изпреварена е само от вода и чай.
Независимо в кое кътче на планетата сте решили да седнете и да опитате чаша бира, трябва да знаете, че бирата се прави от едни и същи продукти - зърнени култури (основно малцов ечемик, пивни дрожди, вода и хмел.
Някои пивоварни заменят малцовия ечемик с пшеница, ръж, царевица, ориз, овес, сорго, лимец и дори коноп, като продукти, източници на нишесте, но независимо от това технологията остава една и съща.
Зърнените култури се накисват във вода, след това се смилат и варят. Получената смес ферментира с помощта на ферментационната мая (дрожди), добавя се хмел, която придава вкус на напитката и действа като естествен консервант.
Все по-голяма популярност придобиват през последните години крафт бирите, бирите с плодов аромат и безглутеновото пиво.
Коментари