Колко време зрее ананасът?

Колко време зрее ананасът?

Ананасът и изключително ароматен и вкусен плод, който вече може да се намери целогодишно и у нас, макар че е най-добре да бъде купуван в края на есента, намалото на зимата. Тогава той е най-сочен и пресен.

Теглото на ананаса варира от 800 г до 5 кг. Първоначално плодът е с виолетов цвят и има размерите на шишарка. В процеса на съзряване цветът на кората се мени от зеленикав в жълто-оранжев, като при някои сортове може да бъде дори червеникав.

Вътрешността на ананаса е месеста, сочна, със сладко-кисел вкус и без никакви семки. Тя се състои от множество свързани около влакнесто ядро плодчета. С ананас може да приготвите вкусни десерти с ананас, салати с ананас, а за експериментаторите и почитателите на екзотичната кухня са тези рецепти за свински пържоли с ананас и пица с ананас.

Ананасите, за разлика от бананите, не могат да доузреят в процеса на транспортиране, защото скорбялата в тях не се преобразува в захар, след като бъдат откъснати. Затова е важно да купуваме вече узрели, пресни ананаси.

Едно ананасово растение дава само по един плод, при това доста трябва да почакате за неговото узряване. От изникването до узряването на ананаса обикновено минават две години. Неузрелите ананаси са изключително неприятни на вкус и не стават за ядене. Ананасовите растения в дивата природа могат да произвеждат плодове в продължение на поне 50 години.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати