Маскарпонето е много меко кремообразно сирене, което има приятен вкус, който напомня най-добрите видове сметана и мляко в едно. Някои смятат, че името на този продукт идва от mas que bueno, което на испански означава по-добро от добро.
Маскарпонето е най-често използвано в сладкарските изделия за приготвяне на различни десерти, най-известният от които е
Тирамису. Но също така сиренето се използва като пикантна закуска, приготвена чрез смесването му с горчица и аншоа.
Полезни свойства на маскарпонето
Калорийното съдържание на маскарпонето е високо: около 450 ккал на 100 грама продукт, така че е малко вероятно той да е подходящ за храна при диети. Но за тези, които нямат особени проблеми с фигурата, деликатесът предизвиква най-положителните усещания за вкус.
Както всеки млечен продукт, маскарпонето има редица полезни свойства: съдържа важни аминокиселини, ценни микро- и макроелементи, включително калций, необходим за опорно-двигателния апарат, и редица витамини.
Заместители на Масарпоне
За съжаление този прекрасен продукт невинаги може да бъде намерен лесно, а цената на този вид меко сирене е доста висока. Ето защо възниква естествен въпрос: какъв вид сирене може да замени маскарпонето?
Най-сходно с маскарпонето на вкус и качества е друг национален италиански млечен продукт - рикота, сирене от суроватка.
А как да заменим маскарпоне с рикота?
Заместването е напълно възможно, но е необходимо да се обмисли за кое ястие е предназначено сиренето. За разлика от маскарпонето рикотата може да бъде различни видове: леко сладка, подходяща за десерти, а солените и пушени видове могат да заменят подобен продукт в закуски. Но и рикотата е рядък гост в българската кухня.
Някои препоръчват да се замени маскарпонето с Bonjour, Almette или Rama сирене.
Домашно маскарпонето
Ето рецепта на продукт, подобен на оригиналното маскарпоне на вкус и лесен за приготвяне в домашни условия:
Съставки:
сметана (не по-малко от 25%) - 1 л
лимонена киселина - ¼ ч.л.
Подготовка
Изсипете сметаната в тенджера и загрейте, докато се появят първите мехурчета. Разредете лимонената киселина, като добавите малко вода в чаена лъжичка. При постоянно бъркане разредената киселина се добавя към горещия крем. Гответе крема на слаб огън, докато стане плътен.
Поставете крема в суха и чиста кърпа и изчакайте да се отцеди. Този процес обикновено отнема около 1.5 часа. Крайният продукт е аналог на маскарпонето. Количеството е около половин килограм.
Коментари