gotvach.bg»Съвети»Какво е съотношениeто ориз вода при готвене на ориз?

Какво е съотношениeто ориз вода при готвене на ориз?

MarianaMariana
Джедай
257958933k
Какво е съотношениeто ориз вода при готвене на ориз?

Колкото и да не ви се вярва приготвянето на хубав ориз е едно от най-трудните неща в кулинарията. На пазара има твърде много сортове и разновидности, както и цял куп тепнологии.

Точно съотношение ориз вода няма, защото различните сортове поемат различно количество течност и на този въпрос не може да се отговори еднозначно. Обикновено на опаковката е отбелязана точната за този вид ориз пропорция, така че при готвенето е добре да се съобразите с нея.

Важното е да помните, че стандартно оризът поема около 2.5 пъти течности от обема си и става наистина хубав в присъствието на повечко мазнинка. Специалистите отричат практиката на българските домакини да запържват ориза до стъклено преди варене.

Те препоръчват да се вари на бавен огън под похлупак в подсолена вода с малко мазнина за около 15-20 минути, като не се разбърква, за да не се слепва. След това да се остави на още топлия котлон захлупен, за да усвои добре течността около себе си.

А ето и две идеи за приготвяне на ориз, с които да изненадате семейството и приятелите си - италианско ризото, вкусен кафяв ориз, лесен постен ориз или оризов пудинг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
Общо гласували: 5
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Rosi Stoyanova
Rosi Stoyanova
25.09.2013 09:44
За да стане най-хубав оризът, съотношението му с водата трябва да бъде 1:3 - 1 чаша ориз на 3 чаши вода.
7
4
Цвети Хаджипеткова
Не съм съгласна - всеки вид ориз поема различно количество вода.
10
1