Желязото е един от ключовите за човешкото здраве микроелементи. Желязо се съдържа във всяка клетка на човешкия организъм и изпълнява ключова роля в процеса на растеж на клетките, както и в изграждане на съпротивителните сили на организма.
Основната функция на желязото е да участва активно в структурата на белтъците, по този начин подпомагайки снабдяването с кислород на тъканите и органите, както и да участва в образуването на червените кръвни клетки.
За съжаление диетата на съвременния човек е все по-често бедна на желязо. Железният дефицит, от който страдат все повече хора, се дължи не само на намаления прием на желязо, но и от потребностите на организма от него, като при жените те са по-завишени спрямо тези на мъжете.
За да не се сблъскате с някои от симптомите на железен дефицит, е добре да наблегнете на храни, богати на желязо.
При изготвяне на менюто си с храни, богати на желязо, трябва да имате предвид, че желязото в хранителните продукти условно се разделя на два вида - хематиново, което се среща само в месото на животните, и нехематиново, което се среща в растителните храни и млечните продукти и яйцата. Хематиновото желязо е с по-висока усвояемост.
Главни източници на желязо за нашия организъм са червени меса, черен дроб, зеленолистни зеленчуци - коприва, спанак, лапад и др., морски дарове и риба и плодове, като портокали, грейпфрути, киви и ягоди.
Сред основните източници на желязо са още бъбреци, птиче месо и яйцата. Наред с червените меса, морските дарове също са отличен източник на желязо, като мидите, стридите, октоподите и скаридите са за предпочитане пред обикновените рибни продукти.
Разбира се, желязо се съдържа, както вече казахме, и в продуктите от растителен произход. Богати на желязо са варивата като боб, леща, нахут и бакла.
Други растителни източници на желязо са зелените листни зеленчуци като спанак, коприва, лапад, целина, броколи, аспержи, брюкселско зеле и магданоз.
За хората, които страдат от желязодефицитна анемия, е задължително да включат в менюто си цитрусови плодове като портокали, лимони, мандарини, грейпфрут, боровинки и диня.
За хората, които не консумират месо, гъбите шийтаке са добра алтернатива, защото са богати не само на желязо, но и на селен, протеини и витамин C.
Сред храните, богати на желязо, няма да пропуснем да споменем също зърнените храни, както и яйцата и млечните продукти, които трябва да бъдат задължителна част от трапезата ни.
NB: С каквото и да се храните, желязото няма да се усвои от организма без достатъчно Витамин С, така че трябва да включите в менюто си и храни, богати на този витамин.
Коментари