Gotvach.bg»Съвети»Как се разфасова прасе?

Как се разфасова прасе?

Как се разфасова прасе?

При наличните и готови за обработка заклани прасета и свине, разделянето и разфасоването на прасе се извършва в последователност.

При разфасоването на прасе одготвеният измит и подсушен труп се разполовява напречно, като от двете страни се разрязва месото до гръбнака, който се отрязва в тазовата кост. По този начин се отделя задната част, която се разсича на два бута, като най- напред костите на таза се разсичат, а после кръстните прешлени на гръбнака.

При разделяне на предната част на свинския труп, най-напред се отделят свинските плешки, след това шията, след това предната част се разделя по гръбнака на две половини. На всяка една от двете половини ребрата се разсичат по права линия, по този начин гръбната част има еднаква ширина навсякъде.

Така разфасовано, месото се обезжилва, почиства и сортира. Преди да се обезкости, от всички части на трупа се изрязва сланината, като към месото се оставя слой от 1 см.

Почистените и оформени едри полуфабрикати се сортират според качеството и вида си.

При разделяне на труп на малко прасенце с маса до 4 кг, измито и почистено от козина и изкормено, първо се разсича тазовата кост до гръбначния стълб, отделят се остатъците от правото черво, след това се прави разрез през гръдната част, подрязва се междуклетъчната част на гръбнака от вътрешната страна.

Прасенца с тегло над 4 кг се разделят на полутрупове, като се разсичат по дължина на гръбнака заедно с главата, или се разсичат на 4 или 6 части.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати