Всичко зависи от сорта ориз, който искате да приготвите.
Ако използвате полуфабрикат, в който оризът е частично приготвен, няма нужда да го киснете.
Различните сортове бял ориз може да не се киснат, защото увират достатъчно бързо. Въпреки това накисването е силно препоръчително заради технологиите, които производителите използват за олющване и избелване на зрънцата.
Времето за накисване на ориза може да варира от 30 минути до 2 часа, като и в двата случая оризът ще се сготви за 20-тина минути.
По съвсем друг начин стоят нещата при по-нетрадиционните видове и сортове ориз - черен, кафяв, пълнозърнест, див и пр.
Тези видове ориз достигат готовност за много по-дълго време и за тях се прилага принципът - колкото по-дълго се кисне, толкова по-бързо се готви.
Дивият и кафявият ориз е силно препоръчително да се накиснат за 8-10 часа. По този начин ще успеете да ги сготвите за 20-30 минути.
За черния и пълнозърнестия ориз са достатъчни и 5-6 часа киснене.
Винаги когато накисвате ориз, използвайте достатъчно голяма купа, която да побира поне 2-3 пъти по-голям обем. Това ще ви позволи да сипете достатъчно вода, за да може оризът да набъбне.
Въпреки че оризът е бил накиснат във вода, не забравяйте да го измиете хубаво, преди да пристъпите към приготвянето му.
След като сте запознати с накисването на ориз, бихме ви препоръчали да си приготвите различни вкусни рецепти с ориз като ориз на фурна, постен ориз, ориз с месо, гъби с ориз, а защо не и мляко с ориз.
Коментари