Фенелът е познат още и под името резене или див зимен копър. Принадлежи към семейството на сенникоцветните растения. В кулинарията се използват удебелените, месести и светли на цвят части на листните дръжки, образуващи грудка.
Характерните особености на зеленчука са това, че е ниско калоричен, с мек вкус, лесно смилаем и се сварява бързо. Съдържа много хранителни вещества, витамини, минерални вещества и микроелементи.
Фенел се почиства, като краят на дръжките се скъсяват, изрязва се листната маса, отстраняват се външните дръжки и се измива добре.
Фенелът е подходяща гарнитура към свинско печено, пържена или варена риба, панирано или печено пилешко месо и др.
Лечебно действие на фенела е като стимулира храносмилането, възбужда жизнените сили на организма, хормонално регулиращо и действа пикочогонно.
Варен фенел (резене)
фенел - 2 глави
сол -1/2 ч.л.
олио- 2 с.л.
сок от половин лимон
галета - 2 с.л.
Отстраняват се външните листа на фенела и се измиват.
Главите се варят във подсолена вода и лимонов сок. След като са готови, се изваждат, отцеждат и се нарязват на четири.
Галетата се запържват във олио и се поръсват върху парчетата фенел.
Подреждат се в съд за сервиране.
Коментари