Gotvach.bg»Съвети»Как да си направим домашен зеленчуков бульон

Как да си направим домашен зеленчуков бульон

Румяна СтояноваРумяна Стоянова
Помощник Готвач
42
Как да си направим домашен зеленчуков бульон
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
147.00 лв.
Виж ››

В забързаново ни ежедневие все не ни достига време и гледаме бързо бързо да сготвим, а къде остават сладостта, ароматът на вкусното ястие и отдадеността на готвенето? Използваме готови подправки, бульони и продукти за направата на нещо любимо. Ще ви разкрия как вкъщи да си забъркате домашен зеленчуков бульон. Не отнема много време и ястията стават чудесни!

Защо да си приготвите домашен бульон?

- Много вкусен и полезен е, без излишна химия;

- Спокойно може да се добави към различни супи за по-плътен и завършен вкус;

- След отделяне на готовия бульон зеленчуците могат да се пасират и замразят във формички за лед – винаги е добре формичките да са с капаче, за да не остава в бульона аромат на фризер. Да си имате нещо ароматно за манджите, това е двойна полза от труда;

- Ако си имате домашно отгледани зеленчуци, веднага ще ви кажа да добавите към бульона и обелките от лука, морковите, дръжките на магданоза, копъра, и цвеклото… Почти всичко!

Зеленчуците, които може да използвате за бульона са следните:

- една глава стар лук;

- една глава червен лук;

- два моркова;

- три скилидки чесън;

- една червена чушка;

- една зелена чушка;

- дръжки от магданоз;

- една печурка;

- няколко зрънца цели черен пипер;

- два броя дафинов лист;

- прясно смляна морска сол.

Всички зеленчуци ги обелваме старателно. Нарязваме ги на ситно и ги слагаме в тенджерка със студена вода, около 3 л. След като заври, овкусяваме със сол, черен пипер и дафинови лист. Оставяме бульона да къкри на слаб огън 50-55 мин., като разбъркваме от време на време. Ако котлонът ви е с 9 степени, това означава не повече от 4-та.

Бульонът е готов! Ако не се използва на деня всичко, може да си го съхраните в бурканче в хладилник за 3-4 дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен