В забързаново ни ежедневие все не ни достига време и гледаме бързо бързо да сготвим, а къде остават сладостта, ароматът на вкусното ястие и отдадеността на готвенето? Използваме готови подправки, бульони и продукти за направата на нещо любимо. Ще ви разкрия как вкъщи да си забъркате домашен зеленчуков бульон. Не отнема много време и ястията стават чудесни!
Защо да си приготвите домашен бульон?
- Много вкусен и полезен е, без излишна химия;
- Спокойно може да се добави към различни супи за по-плътен и завършен вкус;
- След отделяне на готовия бульон зеленчуците могат да се пасират и замразят във формички за лед – винаги е добре формичките да са с капаче, за да не остава в бульона аромат на фризер. Да си имате нещо ароматно за манджите, това е двойна полза от труда;
- Ако си имате домашно отгледани зеленчуци, веднага ще ви кажа да добавите към бульона и обелките от лука, морковите, дръжките на магданоза, копъра, и цвеклото… Почти всичко!
Зеленчуците, които може да използвате за бульона са следните:
- една глава стар лук;
- една глава червен лук;
- два моркова;
- три скилидки чесън;
- една червена чушка;
- една зелена чушка;
- дръжки от магданоз;
- една печурка;
- няколко зрънца цели черен пипер;
- два броя дафинов лист;
- прясно смляна морска сол.
Всички зеленчуци ги обелваме старателно. Нарязваме ги на ситно и ги слагаме в тенджерка със студена вода, около 3 л. След като заври, овкусяваме със сол, черен пипер и дафинови лист. Оставяме бульона да къкри на слаб огън 50-55 мин., като разбъркваме от време на време. Ако котлонът ви е с 9 степени, това означава не повече от 4-та.
Бульонът е готов! Ако не се използва на деня всичко, може да си го съхраните в бурканче в хладилник за 3-4 дни.
Коментари