Питката е важен елемент на българската трапеза. Нейното присъствие се асоциира със силата на традициите и обичаите.
Питката е задължителен символ и ястие на празници като Бъдни вечер, погача, кръщение, сватба и др. Поради нейната голяма значимост много хора се опитват да я доукрасят с различни елементи и фигури от тесто.
Основното при приготвянето на тесто за украса на питка, е то да е доста по-твърдо от основното тесто за погача.
Как да си приготвите тесто за украса на питка
:- За целта ви трябват продукти като брашно и сол. Подгответе си дълбока купа, в която да пресявате поетапно брашното и солта. Необходимо е да разбърквате постоянно сместа и да добавяте периодично топла вода. След това започвате да месите, докато не получите гладко и средно твърдо тесто. То трябва да бъде достатъчно еластично, за да можете да го използвате за структуриране на фигурки;
- Готовото тесто е изцяло оставено на вашето въображение. Можете да приготвяте различни фигурки или елементи, които да поставите върху вашата готова питка.
На какви символи може да се спрете при украса на питка.
- Венецът символизира радостта, веселието и щастието в семейството;
- Кръстът е основен символ на християнската вяра и израз на почит към религията. Освен това той носи смирението и хармонията в семейството;
- Копитото е характерен белег, асоцииращ късмета и благоденствието;
- Гроздът се изписва върху питата, за да символизира плодородието;
- Дряновото клонче е символ на здравето;
- Паричката е знак за материално благополучие.
Коментари