Как се вари петел?

Как се вари петел?
Снимка: gotvach.bg

Петелът може да бъде много вкусен, стига да се приготви по правилния начин. Месото му по принцип е жилаво и изисква по-специална обработка, за да придобие неустоим вкус и аромат.

Във Франция на почит са малките петлета, но у нас супата от това пернато или пък петел с кисело зеле си е истинска класика.

За да се получи месото на петела вкусно и крехко, е необходимо малко търпение и естествено желание.

На първо място, може да накиснете нарязания на порции петел в солена вода за 2-3 часа с цел окрехкотяване на месото.

След това го извадете от водата, измийте и го намажете с марината от зехтин, лимонов сок, чесън, сол и черен пипер. Оставете го да престои в маринатата поне 7-8 часа, след което преминете към варенето на петела.

За ваше улеснение използвайте тенджера под налягане, като към водата, в която ще ври птицата, добавете една цяла глава лук, дафинов лист, черен пипер на зърна, бучка масло, 1/2 връзка пресен магданоз и 2-3 клонки прясна чубрица.

За да премахнете тежките аромати от месото, може да добавите и 2 супени лъжици водка. Ако петелът е млад, ще се свари за около час.

В случай че е стар, може да "прекара" в тенджерата поне 2 часа.

Ако имате свободно време и желание, може да сварите пернатото в обикновена тенджера, но знайте, че в някои случаи на месото ще му е необходим цял ден на котлона, за да стане крехко и апетитно.

След сваряване на петела се получава страхотен бульон, от който може да приготвите супа от петел, а от месото може да приготвите яхния, супа, ориз или зеле на фурна и изобщо всякакво ястие, за което се използва пилешко месо.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати