На всеки му се е случвал неприятният момент, в който свареното яйце не иска да се обели лесно и се накъсва. За да предотвратите тази ситуация в бъдеще, трябва да вземете предвид няколко неща.
На първо място знайте, че колкото по-прясно е яйцето, толкова по трудно се бели неговата черупка. За да нямате проблеми, сложете малко сода за хляб във водата, в която варите яйцата.
Содата значително спомага за отделянето на яйцето от черупката. Содата се слага още в студената водата. Изчакайте водата да заври и сложете яйцата. След като са сварени достатъчно, извадете ги от водата и оставете да се охладят. След това ги обелете без никакъв проблем.
Яйцата, които не са толкова пресни и са стояли няколко дни в хладилника, се белят много по-лесно. Друг трик за по-лесно белене на яйцата е, като сложите малко сол и оцет във врящата вода, докато яйцата се варят.
Ако пък имате сварени яйца под ръка, препоръчваме да опитате от нашите рецепти за:
- пълнени яйца;
- руло Стефани;
- яйчен пастет;
Коментари