Gotvach.bg»Съвети»Как да разпознаем дали е пресен шаранът?

Как да разпознаем дали е пресен шаранът?

Кристина БоневаКристина Бонева
Помощник Готвач
1823321
Как да разпознаем дали е пресен шаранът?

С наближаването на Никулден домакините започват да обменят опит и рецепти, за да зарадват близките си с най-вкусния шаран. За да бъде апетитна рибата, обаче, не е достатъчно само да е приготвена майсторски. Най-важно и съществено услове е тя да бъде прясна.

Ето и някои признаци, по които може лесно да разберете дали шаранът е пресен:

1. Люспите на шарана трябва да бъдат гладки, лъскави и здраво прикрепени към тялото му.

2. Рибата трябва да бъде цяла, да няма наранявания по тялото или липси на части от него.

3. Слузта на шарана (ако забележете такава) трябва да бъде прозрачна, а не мътна. Освен това не трябва да мирише лошо. Ако усетите неприятна миризма по-добре не рискувайте с този шаран.

4. Очите трябва да са бистри и ясни, а не замъглени. Престоялите риби имат мътен "поглед".

5. Хрилете на пресния шаран трябва да бъдат бледо розови или червени, но в никакъв случай кафяви или тъмни.

6. Тялото на шарана трябва да е стегнато и еластично, а при натиск да възвръща предишната си форма. Ако след натиск с пръст остане вдлъбнатина, по-добре не купувайте тази риба.

Едва след като изберете пресен шаран може да пристъпите към приготвянето му, използвайки най-сполучливата рецепта. За тази цел може да разгледате тези рецепти за шаран.

- шаран на скара;

- шаран с доматен сос;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати