Как се обезсолява сирене?

Как се обезсолява сирене?

Сиренето е продукт, който присъства на всяка българска трапеза. Независимо дали е козе, овче или краве, то отлично допълва както закуската, така и вечерята на едно семейство.

Понякога се налага сиренето да бъде обезсолено - поради здравословен проблем, за да бъде включено в менюто на малко дете или просто защото е прекалено солено за вкуса ни.

Как да обезсолим сирене?

Ето и отговорът на този въпрос: за по-удобно може да нарежете сиренето на кубчета или парчета с дебелина около 2 см. След това го поставете в кутия (за предпочитане стъклена) и залейте с вода. Приберете кутията в хладилник за 24 часа. Когато изтече едно денонощие, опитайте сиренето и преценете дали трябва да остане във водата за още 24 часа.

Трябва да имате предвид, че ако искате да обезсолите цяла бучка сирене или по-голямо количество, то е необходимо млечния продукт да остане накиснат за поне 48 часа, като водата периодично се сменя.

За по-бързо обезсоляване на сиренето може да използвате следния трик: сиренето се нарязва на парчета, поставя се в кутия и се залива с гореща вода (но не вряла). Кутията се затваря и се оставя така за около 30-40 минути, след което соленият му вкус е значително намален.

Имайте предвид, че обезсоленото сирене има по-малка трайност от соленото и трябва да се консумира в рамките на 4-5 дни. Затова е по-добре да изкисвате малко количество от този продукт, което ще изядете в близките няколко дни.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати