Най-старият и прост начин за запазване на зеленчуци, плодове, билки и подправки е сушенето.
Той е от голямо значение, защото чрез него много икономично и лесно можем да запазим продукцията през цялата зима. По този начин запазваме и ценните съставки като витамини, минерали и други полезни вещества.
Процесът на сушене се състои в следното: продуктите се слагат на топъл въздух, за да се изпари водата, която съдържат, благодарение на което могат да устоят на бактериите и плесените.
Ако не разполагате със сушилня във вашето домакинство, най-лесният вариант е да сушите във фурната или на слънце.
Най-добра продукция за сушене на магданозените корени е след втората година на растението.
Есенният период е най-подходящ, когато сме орязали листната маса.
Нарязаната прясна подправка поставяме в пликчета в камерата. Останалите корени магданоз изскубваме и поставяме в съд с вода. Измиваме ги добре и ги остъргваме леко. Изплакваме и ги поставяме в гевгир, за да се отцеди водата.
Разстиламе ги върху памучна кърпа. Сушим магданозените корени във фурна или на сенчесто и проветриво място. Ако използвате открито място, покрийте корените с тензух, за да ги предпазите от насекоми.
Сушенето продължава, докато станат трошливи.
Съхраняваме сушените магданозени корени в затворени стъклени буркани или книжни кесии.
Ароматната подправка се използва в цяло или начупено състояние.
Прибавяме изсушените корени магданоз в супи и ястия, като ги поставяме в самото начало.
Не можем да си представим пилешки или зеленчуков бульон през зимния период без аромата на магданозените корени.
Коментари