Зелето, независимо дали е прясно или кисело, заема много важно място в руската кухня. Няма как да усетите автентичния вкус на истинския руски борш или на щи, ако не правите тези традиционни руски супи със зеле.
Ето защо Ви предлагаме 3 рецепти със зеле, които са познати на всяка уважаваща себе си руска домакиня:
Щи от кисело зеле
Необходими продукти: 600 г кисело зеле, 2 моркова, 1 корен от магданоз, 1 глава кромид лук, 2 с. л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 3 с.л. масло, 1 дафинов лист, 1 връзка копър, 100 мл сметаната, няколко зрънца черен пипер, сол и червен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Зелето се нарязва, отцежда се и се слага в дълбок съд да се сварява заедно с доматеното пюре и дафиновият лист. Когато омекне, към него се прибавят изпържените в маслото лук и магданозеният корен. Отделно в малко масло се запържва брашното и червеният пипер, които се добавят към щите. Всичко това се подправя със сол на вкус, поръсва се със ситно нарязаният копър и се поднася заедно с няколко лъжици сметана.
Домашен борш с кисело мляко
Необходими продукти: 300 г зеле, 2 глави червено цвекло, 100 мл кисело мляко, 1 глава кромид лук, 1 морков, 2 картофа, 1 с.л. захар, 3 с.л. олио, 1 с.л. доматено пюре, 3 корена от магданоз, 1 връзка магданоз, сол, черен пипер и лимонов сок на вкус
Начин на приготвяне: Картофите се сваряват и се претриват заедно с бульона. Всички останали зеленчуци заедно с магданозения корен се обелват, нарязват се на кубчета, към тях се добавя картофената смес и се слагат да врат в достатъчно количество вода. Малко преди всички продукти да омекнат, боршът се подправя и се поднася поръсен с магданоз и със сложени в него по 2 с.л. студено кисело мляко
Пържени зелеви кочани
Необходими продукти: 10 кочана от зеле, 5 с.л. олио, 2 яйца, 100 г галета, 100 мл прясно мляко, 100 г заквасена сметана, няколко стръка копър, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Нарязаните на ивици кочани от зеле се слагат на тих огън да врат, докато омекнат. Отцеждат се. В купа се смесват яйцата и млякото, сместа се подправя със сол и черен пипер и кочаните се потапят в нея, след което се овалват в галетата и се изпържват до златисто. Поднасят се поръсени с копър и гарнирани със сметана.
Коментари