Лимонтузу или лимонената киселина е другото име на винена киселина. Получава се по синтетичен път, няма мирис, но има много кисел вкус. Използва се за консервиране на желета, сладка, конфитюри и мармалади.
Препоръчителното съотношение е към 1 килограм захар да се добавя една чаена лъжичка лимонтузу. Това означава, че ако правите голямо количество сладко, което изисква повече от 1 кг захар, трябва и да увеличите количеството на лимонтузуто – на 2 кг – 2 ч.л., на 3-3 ч.л. и т.н.
Ако сложите повече, има опасност сладкото да придобие неприятен вкус. Обикновено лимонтузуто се добавя към вече свареното и готово сладко, само 1-2 минути преди да се свали от огъня и да се разпредели в бурканите.
Лимонтузуто може да се слага във вода, в която да се потапят нарязаните плодове за сладкото. Така те нямат да потъмнеят. Освен за приготвянето на сладка и мармалади, лимонтузуто се използва и при производството на десерти, сладолед и сокове.
Вижте и как да си приготвите няколко сладка с лимонтузу: сладко от зелени доматчета, сладко от круши и сладко от праскови.
Коментари