Когато получите хубави узрели праскови, може да е изкушаващо просто да хапнете голяма хапка и да ги изядете направо. Но ако ги използвате за прасковен пай, сладолед или в други рецепти, най-добре е те да бъдат обелени.
Ако някога сте се опитвали да обелите куп праскови с нож, знаете, че това може да бъде предизвикателство, което често води до отпадъци, в които има доста от месестата част на прасковата.
Без значение от вида, те се белят по един и същи начин – чрез бланширане. По този начин може да се белят повече от 1-2 праскови.
1. Сложете голям съд с вода на котлона да заври. Докато водата заври, използвайте остър нож, за да направите малък "х" в основата на всяка праскова;
2. Подгответе си голяма купа с ледена вода и лед в нея;
3. Потопете прасковите за около 20 секунди или докато „кожата“, където е „х“ се надигне. Уверете се, че са покрити изцяло от водата. Ако прасковите са недоузрели, ще им трябва малко повече време;
4. Извадете бланшираните пракови ги с решетъчна лъжица и ги поставете в купата с ледена вода, за да се охладят и да се спре процесът на готвене;
5. Използвайте нож, за да ги обелите. Ако все още има участъци, които трудно се белят, повторете процеса на бланширане за още 10-20 секунди.
Коментари