Gotvach.bg»Съвети»Как да приготвим домашно брашно от елда

Как да приготвим домашно брашно от елда

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
87316k
Как да приготвим домашно брашно от елда

Елда, или наричана още Гречка, е растение от семейство лападови (Fagopyrum esculentum). Семенцата на тази култура са с форма на тристенна пирамида. Цветът им е от светло- до тъмнокафяв с леки сивкави нотки, а отвътре семенцето е бяло.

Въпреки че елдата не спада към зърнените култури клас Житни, тя се използва и консумира точно като тях.

От нея можем да си приготвим чудесно брашно в домашни условия и да обогатим нашите тестени изделия с доза полезни вещества, които ще споменем по-нататък.

Семената от елда можем да смелим директно или предварително да ги измием под течаща вода и след това запечем леко на сух тиган - по този начин се смята, че се отстранява леката горчивина и вкусът и ароматът на брашното ще бъде по-приятен.

За смилането на брашно от елда ви е нужен подходящ уред като нутри блендер, Витамикс, Термомикс, механична мелничка за брашно или кафе. Най-здравословният начин обаче си остава каменната ръчна мелница - изготвеното с нея брашно запазва максимално всички свои полезни съставки.

Дори и да не успеете да постигнете супер фино брашно като индустриалните, не е проблем, особено ако ще го използвате като добавка към други брашна.

Препоръчително е, ако не се ползва на момента, да бъде съхранявано в добре затворен херметически съд до ден два, защото след по-дълго съхранение доста от витамините и натуралните органични мазнини се губят.

Използвайте домашното брашно от елда, за да си приготвите вкусни и много полезни удоволствия като блини, крекери, палачинки, паста, бисквити или хляб, питки и кифлички.

В началото, за да свикнете със специфичния вкус на елдата, смесвайте с други брашна, а впоследствие може да използвате самостоятелно, но имайте предвид, че поради липсата на глутен изделията няма да бухват, както при пшеничното.

Цветът на тестото, което ще придобиете от брашното от елда, ще е по- тъмен, а вкусът специфичен и със специален характер.

Ето защо е и толкова ценена тази култура и защо трябва да я включим в нашето меню:

1. Елдата съдържа протеини (10-13%), фибри и всички есенциални мастни киселини, сред които най-вече лизин и метионин. Забавя стареенето, предпазва от рак и стомашно чревни смущения, запек и забавена обмяна на веществата;

2. Богата е на витамини, особено от групата В;

3. Има множество минерали - магнезий, калий, селен, желязо, фосфор, цинк, калций и други. Поради това е полезна за кости и зъби, за мускулите и тъканите;

4. Съдържа флавоноиди като рутин, който е мощен антиоксидант, укрепващ кръвоносните съдове и редуциращ артериалното налягане.Това помага в борбата и превенцията на болести и неразположения като атеросклероза и високото кръвно налягане, хемороиди, спукани кръвоносни съдове и разширени вени.

5. Поради липсата на глутен в елдата тя е подходяща за хора с целиакия, както и за всякакви диети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати