Gotvach.bg»Съвети»Как се задушава цвекло?

Как се задушава цвекло?

Петя КоноваПетя Конова
Новак
2259
Как се задушава цвекло?

Червеното цвекло е използвано още от древните гърци като лечебна храна. Хипократ например го е прилагал при лечение на възпаления на кожата, при инфекции и висока температура.

Средновековните лекари в Европа са установили, че с него успешно се лекуват заболявания на кръвта.

Червеното цвекло е богато на антиоксиданти, захари, протеини, пектин, каротин, полезни киселини - оксалова, ябълкова и лимонена, и витамини В1, В2, Е, С, РР, U.

Също така е богато и на много минерални соли на калия, магнезий, желязо, мед, цинк, флуор и други. Богато е на йод и съдържа огромно количество фибри, така полезни за нашия организъм.

То може да се консумира както сурово, така и сготвено по различни начини.

Един от начините да запазим максимално всички тези полезни вещества, е като го приготвим задушено.

При задушаването храната се приготвя, като избраните продукти се загряват на пара при около 120-150 градуса. Това може да се извърши в специален съд или в тенджера с дебело дъно, в която се слага кошничка за зеленчуците.

Зеленчуците на пара се готвят по-бързо, а и се запазват хранителните им вещества, вкусът и цветът. Друг начин, който най-често използват домакините, е с малко течност под капак.

И така, ето как да си направим задушено цвекло.

Избираме 1 глава червено цвекло, като гледаме да не е угнило, да има хубав червен цвят. Почистваме го добре, измиваме го под обилно течаща вода и обелваме.

Нарязваме на кубчета или шайби (но да не са по-дебели от 1 см). Слагаме в тенджерка или тиган с малко вода /бульон/ и олио /зехтин/ - водата да не покрива цвеклото, а да е на негово равнище, и задължително захлупваме с капак.

Готвим до омекване на задушеното цвекло, ако се наложи, доливаме малко течност още.

Така приготвеното цвекло може да се използва за салати, предястия и като гарнитури към основно, овкусено според предпочитанията ни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати