Какви заливки се правят за дроб сарма?

Какви заливки се правят за дроб сарма?
Снимка: Ani Voinova

Дроб сармата е ястие, печено на фурна, което в миналото се е приготвяло от дреболиите, карантията на закланите животни: бял дроб - най-често, сърце, бъбреци, далак и черен дроб или комбинация от всичките.

Популярни са вариантите и с месо - дроб сарма с пилешко, свинско, заешко, дивечово. Може да се приготви дроб сарма и без месо, така наречената постна или фалшива дроб сарма, която включва много гъби и сварени яйца. Кулинарна класика е агнешката дроб сарма, която се приготвя от агнешки комплект, предлаган в потребителската мрежа специално за това ястие.

Традиционно допълнение към дроб сармата е заливката.

Класическата заливка за дроб сарма се приготвя от яйца и мляко, като сместа се посолява на вкус и се подправя с подправка, подходяща за месото и другите продукти, от които е сготвена дроб сармата.

При желание може да се добави и щипка сода бикарбонат /за хляб/.

Получават се две основни разновидности: с избор на кисело мляко или с предпочитания за прясно мляко. Към тази смес се добавят няколко супени лъжици брашно, като броят им зависи от размера на съда, в който се пече ястието.

Най-общо, можем да се ориентираме по гъстотата на заливката - трябва да е гъста като палачинково тесто или боза, с гладка консистенция, разбита без бучки. Това особено важи за заливка с прясно мляко.

Ако желанието ни е за заливка с по-голяма дебелина, ще увеличим количеството не само на брашното, но и на броя яйца.

При спазване на съотношението 2 яйца – 120 г мляко – 12 г брашно, се постига най-добър вариант за заливка за четири порции.

Може да се направи заливка само от яйцата и млякото. Такава заливка е по-рядка, просмуква се в изпечената вече дроб сарма и не остава като пухкава коричка отгоре, което е още един вариант.

Съществуват варианти на заливки за дроб сарма, които се приготвят с предварителна термична обработка. При избор на такъв вид заливка се започва със запържване на количеството брашно, добавя се прясното или кисело мляко и непрекъснато се бърка до сгъстяване. Оттегля се от огъня, изчаква се да се охлади и се разбърква с предвидените яйца. Така приготвените заливки се посоляват леко, разпределят се върху дроб сармата и се запичат до порозовяване.

Приятно допълнение ще бъде, ако към разбитата заливка се добави настърган ситно кашкавал, в количество 15-20 г на порция. В този случай се избягва добавянето на сол.

Друг вариант се получава като се замени млякото с готварска сметана. Получава се заливка с плътен и наситен вкус.

При цялото разнообразие на месни и безмесни комбинации на дроб сарма с помощта на заливката, приготвена по различен начин, се придава и различен вкус на едно и също ястие.

Рейтинг

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати