Текилата е силна мексиканска напитка, която се получава от узрелите плодове на растението агаве. Продължителността на производството на текилата е цели двете години, след засаждането на растението. Но как се пие праилно текила?
Текилата се поднася в специални чашки, които се наричат кабалитос. Тя не трябва да бъде нито твърде топла, нито прекалена охадена, а температурата ѝ трябва да е умерена. Текилата се поднася със сол и лимонови резени и по-голямата част от хората я пият именно с тях. Натъркайте пространството между палеца и показалеца си лимон, след това го поръсете със сол.
Оближете мястото и изпийте шота с текилата на екс. След това изяжте резена лимон. Точно това е правилото за пиене на текила. Съществуват четири вида текила и всички се пият по този начин. Истинските познавачи пият текилата бавно.
Разбира се, може да не следвате това правило и да си пиете само текилата, без лимони и сол, но вкусът на напитката най-добре си отива с тях. Не ви препоръчваме да пиете чисти шотове текила, защото така няма да усетите истинската мексиканска текила. В баровете е много популярната текилата бум – чашата се покрива с дланта на ръката, удря се в плота до появата на мехурчета и се пие. В Мексико имат и много екстремен вариант за поднасяне на текила – излива се в чаша бира.
Освен чиста, текилата може да се пие и под формата на коктейли. Вижте няколко предложения: Доматена текила, Горещ пунш с текила и Текила Изгрев. Наздраве!
Коментари