Могат ли да се замразяват патладжани във фризера?

Могат ли да се замразяват патладжани във фризера?

Патладжаните са едни от най-обичаните есенни зеленчуци. Те са донесени в Европа от арабите и бързо стават част от местните национални кухни, като са особено популярни в средиземноморската кухня.

Това се дължи както на превъзходните им вкусови качества, така и на техните здравословни, диетични качества, което ги прави задължителна част от здравословното меню на отслабващите. Препоръчва се ежедневният прием на патладжани, защото те имат свойството да понижават холестерола в кръвта, съдържат малко калории и почти никакви мазнини.

Какво обаче да правим в разгара на зимата, когато цената им стане доста солена, а не искаме да ги консервираме? Тогава на помощ ни идва фризера, в който може без проблеми да го съхраняваме.

Добре е патладжанът да бъде нарязан на парчета (колелца или кубчета), осолен и бланширан за няколко минути във вряла вода, за да се запази максимално дълго време във фризер, без да изгуби значителна част от вкуса си.

Любителите на вкусно кьопоолу могат да замразят готов, печен патладжан. В този случай се препоръчва патладжанът да се опече до готовност, да се обели, отцеди и чак тогава да се замрази.

Замразяването на суров патладжан, който не е минал някаква термична обработка, не е препоръчително, защото при размразяването си той ще изгуби много вода, както и голяма част от вкуса си, но е възможно.

И докато избирате най-подходящия метод за съхранение на патладжани във фризер, може да приготвите патладжани с пилешко на фурна, паниран патладжан със сметанов сос или дори апетитна салата от печени патладжани.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати