Смята се, че патладжаните са пренесено в Европа от арабите. Този необикновен зеленчук бързо намира мястото си на нашата трапеза, особено в средиземноморските страни.
Патладжаните са предпочитани от мнозина не само заради специфичния си вкус, но и заради ниското съдържание на калории, което ги прави неизменна час от повечето диети, в т.ч. и средиземноморската диета.
При покупка ви съветваме да избирате само патладжани със свежи дръжки, както и с гладка и изпъната кожа, които са твърди на пипане. Тези патладжани могат да бъдат съхранявани в хладилник 4-5 дни в отделението за зеленчуци.
Ако обаче имате доста патладжани и не възнамерявате да ги сготвите, ви препоръчваме да ги замразите във фризер. Може да замразите патладжаните сурови, нарязани на парчета, бланширани или изпържени.
Най-подходящи за замразяване са бланшираните във вряла вода за няколко минути патладжани, които след това трябва да се замразят шоково. По подобен начин се подхожда и с изпържените патладжани.
Когато патладжаните са нарязани и директно замразени, трябва да се размразят в студена подсолена вода, за да се освободят от горчивия си сок. Интересни рецепти с патладжани, сред които и любимия ни Ислим кебап може да откриете на нашата страница.
Коментари