Аспержите се смятат за по-изискана храна, но все повече присъства на нашата трапеза.
Аспержите са многогодишно растение. За тяхна родина се приемат земите на Средиземноморието, макар че в началото на миналия век са били отглеждани доста и в България.
В началото на 20 век България е била най-големият производител на аспержи в Европа. След 1944 година аспержите изчезват от българския пазар. Тогава те са обявени за буржоазен зеленчук.
В наши дни аспержи се отглеждат в страни с умерен и субтропичен климат.
Има познати стотици техни разновидности. Най-разпространеният вид аспержи са зелените. Те са най-богати на биологично активни вещества. Аспержите съдържат големи количества витамин С.
Също така аспержите имат благоприятен ефект върху съня, апетита и настроението.
При избора на аспержите трябва да гледаме те да са гладки, твърди,със затворени пъпки и с гланц.
Те са нетраен зеленчук.
Почистване на аспержите
Ако аспержите са млади, трябва единствено да се отрежат стъблата в долната им част. Те се изрязват, така че да са равни.
При по-старите аспержи трябва леко и внимателно да се обелят стъблата. Това става с белачка, като се белят от пъпката към основата.
След като сте запознати как да почиствате аспержите, можем да ви препоръчаме да си приготвите и някои от тези вкусни рецепти с аспержи.
Коментари