Gotvach.bg»Съвети»Как да се храним при диабет

Как да се храним при диабет

Как да се храним при диабет

Захарната болест е доста често срещано заболяване. Тя се дължи на смущение в регулацията на обмяната на въглехидратите, които не могат да изгарят и да се използват от организма. Въглехидратите се намират в организма главно под две форми: като гликоза, която чрез кръвта стига до всички клетки и е главен горивен материал и доставчик на енергия за организма, и като гликоген, който се отлага в черния дроб и в мускулите и служи като запас за гликоза.

Месните ястия ще покрият вашите нужди от витамини. Ограничете количеството на брашно с изключение на сладкишите. Яжте храни, понижаващи захарта.

При всеки диабетик в продължение на седмица до десет дни трябва да се приложи пробна диета с определено количество въглехидрати, белтъчини и мазнини с цел да се определи въглехидратният му баланс. На пълни диабетици, при които теглото е значително над нормалното, трябва да се дава по-нискокалорична храна, за да отслабнат и да се доближат до нормалното тегло.

И обратно - при по-слаби диабетици приемът на храна трябва да е по-високо калорийна, за да напълнеят и доближат до нормално тегло.

При диабет от втори тип, за да контролирате теглото, трябва да получавате не повече от 1500-1800 калории на ден, обаче тази цифра може да бъде различна в зависимост от възрастта, пола, телесното тегло.

Като подходящ метод за готвене при диабет е по-добре да използвате задушаване, печене или варене. Много важно е диабетиците да приемат сурови храни - плодове, зеленчуци, сокове и храни, съдържащи витамини от група В.

Храни с растителни фибри - груби зърна, плодове, зеленчуци, ядки

Храните с фибри не само понижават нивата на глюкозата, но и понижават холестерола в кръвта. Можете да си приготвите няколко пъти седмично ястия от говеждо месо или карантии (бъбреци, черен дроб, сърце).

Хляб и хлебни изделия

Хлябът е предимно черен или специален хляб за диабетик - 200-300 г на ден.

Супи

Предимно на зеленчуков бульон. На слаб месен и рибен бульон със зеленчуци 1-2 пъти седмично.

Ястия с месо и птици

Говеждо, телешко, домашни птици, варен и варен заек.

Ястия от риба

Предимно нискомаслени сортове риба ( треска, щука, шафран, варена).

Ястия от яйца

Пълни яйца (не повече от 2 бр на ден) меко сварени, под формата на омлети, както и за добавяне към други ястия.

Още позволени храни при диабет

Без ограничение можете да приемате храни, 100 г от които съдържат по-малко от 5 г въглехидрати. Тези продукти включват: патладжан, къпина, нар, калина, къпина, зеленина, тиквички, бяло зеле, червени боровинки, краставици, краставици, домати, репички, арония, къпина, тиква, кисели ябълки.

Обезмасленото мляко е неизчерпаем източник на калций, необходим за костите.

Ядките са източник на здравословни мазнини, но са с високо съдържание на калории.

Примерно меню за деня при диабет

първа закуска — плодов сок от ягоди, ябълки или, цитруси - 250 мл + пастет от извара;

втора закуска - прясно мляко без захар 250 мл и едно рохко яйце;

обяд - зеленчукова крепсупа 300 г, пиперки със сирене и яйца, пюре от картофи, плодов сок без захар;

следобедна закуска - стъргани ябълки или круши - 150 г

вечеря - паниран кашкавал - 100 г, салата от домати, пиперки, зеле и моркови.

Наборът от продукти и дневното съдържание на калории варират в зависимост от формата на тежестта на основните и съпътстващи заболявания.

Вижте още от нашите предложения за ястия за диабетици и десерти за диабетици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати