Gotvach.bg»Съвети»Как се прави веган мляко?

Как се прави веган мляко?

Как се прави веган мляко?

За приготвянето на веган мляко най-важното е да се запасите не само със сурови ядки и семена с добро качество, но и с мощен блендер. С него можете да смелите дори твърди ядки, като месо от кокос или орехи, без проблеми и за минути. Ето и някои базови рецепти за веган мляко.

1. Бадемово мляко

Бадемовото мляко е много популярно сред веганите, защото се приготвя лесно, а на вкус идеално замества кравето. С него можете да приготвите капучино и лате, да сварите овесена каша, да добавите към коктейли, да приготвите постни сладкиши и палачинки.

Освен това бадемовото мляко е невероятно полезно, съдържа растителни протеини, липиди, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, витамини Е и група В, а в него има два пъти повече калций от кравето. Точно така! 100 мл краве мляко съдържа само 120-150 мг. калций, докато същото количество бадемово съдържа 273 мг.

За да направите тази напитка ще ви трябват сурови непечени ядки. Просто залейте 1 чаша бадеми с вода и оставете за една нощ, сутринта изплакнете ядките, прехвърлете в блендер, добавете 4-5 чаши филтрирана вода и разбийте добре няколко минути. Ще получите бяла гъста течност.

Прецедете го през тензух или много гъсто сито - и бадемовото мляко е готово. Пулпа, останал в тензуха, може да се изсуши - и ще получите брашно, от което можете да готвите много вкусни десерти - от сладкиши до постни палачинки.

2. Орехово мляко

Орехите са невероятно здравословни. Те съдържат огромно количество разнообразни витамини и минерали: А, Е, С, групи В и РР, калций, йод, желязо, фосфор и т.н. Както всички ядки, орехите са отличен източник на растителни протеини и здравословни ненаситени мазнини. Приготвяне на мляко от орехи става по същия начин като бадемовото.

Суровите ядки (1 чаша) се накисват за една нощ, измиват се на сутринта, заливат се с 5-6 чаши вода и се разбиват в мощен блендер в продължение на няколко минути, след което се филтрират през сито или тензух.

Ореховото мляко може да е леко горчиво на вкус, така че можете да добавите към него естествен подсладител като мед, ставия, сироп от агаве или кокосова захар. Според същата рецепта можете да направите мляко от всякакви други ядки - лешници, макадамия, кашу, бразилски ядки, пекани.

Всеки вид веган мляко е уникално по своя състав, богат на макро и микроелементи, а също така може да се използва за различни кулинарни цели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен