Gotvach.bg»Съвети»Как се прави класически ябълков пай

Как се прави класически ябълков пай

Как се прави класически ябълков пай

Ябълковият пай е сред онези класически десерти, които никога няма да бъдат пренебрегнати през времето. Дори вашата майка да не е специалистка по пайовете, баба с удоволствие ще накара цялата къща да мирише на неповторимата комбинация от ябълки и канела.

За да си направите сами класически ябълков пай, са ви необходими следните продукти:

За тестото:

Брашно - 280-300 г

Краве масло - 150 г

Сол - 1 к.л.

Захар - 20 г

Студена вода - 120 мл

За пълнеж

Ябълки - 1 кг

Краве масло - 50 г

Захар - 18 с.л.

Канела - 20 г

Вода - 40 мл

Лимон - 1 бр.

Желатин 1 пакетче

За намазването - 1 жълтък

Начин на приготвяне:

Брашното трябва да се пресее, а кравето масло да е със стайна температура. Брашното се слага в дълбока купа и към него се прибавя кравето масло, захарта и солта. С ръце се разбърква всичко това, докато брашното придобие жълт цвят. След като това стане, към сместа се прибавя и водата. Замесва се меко и хубаво тесто за пай, което можа да се разточва с точилка.

Готовото тесто се завива със стреч фолио и се прибира за около 30 минути в хладилника.

През това време се приготвя плънката. Първата стъпка за приготвянето на плънката за ябълковия пай е обелването на ябълките и се изстисква сока на лимона.

След това ябълките се нарязват на много малки кубчета. В тенджера се слагат ябълките, водата, захарта, канелата и сокът на лимона. Слагат се на слаб огън, като от време на време се разбъркват. Когато ябълките омекнат, се прибавя желатин и се разбърква. След една-две минути се сваля от котлона. Оставя се настрани да изстине.

Извадете от хладилника готовото тесто. То се разделя на две равни части. Всяка топка тесто се разточва на тънка кора. С едната тънка кора тесто се покрива дъното и стените на тава за пай. Леко се притиска тестото, за да не остане въздух.

Ябълковата смес се прецежда. Така ще се отдели излишният сироп. След това сладкото от ябълките се разстила равномерно върху тестото.

С другата разточена кора тесто се покрива ябълковият пай. Важно е да се направят поне три процепа върху горната кора тесто. Така при печенето ще излиза оттам парата.

Печенето на ябълковият пай става в предварително загрята фурна на 180 градуса - за около 40 минути или докато получи златиста коричка.

През това време се разбива жълтъка. Щом класическият пай с ябълки получи златиста коричка, се вади от фурната и се намазва с разбити жълтък.

След това се връща във фурната за още 5 минути.

Изважда се от фурната и се оставя да се охлади.

Да ви е сладко. Ако решите пак да си приготвите пай, разгледайте другите ни рецепти за пайове или плодови сладкиши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати