Дюлите са изключително вкусни и ароматни есенни плодове. Те са едни от най-късните дарове на есента, като след тях се обират единствено мушмулите. Дори и напълно узрелите дюли обаче не са подходящи за директна консумация. Тогава какво можете да приготвите с тях.
Ако случайно разполагате с пресни дюли може да приготвите изключително вкусното сладко от дюли или печени дюли на фурна. Тези ароматни плодове са чудесни за приготвяне на есенен сладкиш с дюли или крем от дюли.
От добре узрелите дюли могат да се приготвят мармалад от дюли или сладко от дюли с орехи. Те са подходящи за приготвяне на компоти, пестил и дори ароматно вино от дюли или любимата на мнозина мъже ракия от дюли.
Можете да оставите недоузрелите дюли в хладни и проветриви помещения, където те ще омекнат, като същевременно ще ароматизират дома ви.
В случай, че не си падате по сладки, сладкиши или мармалади, може да си приготвите сушени дюли, които да използвате по-късно за приготвянен на чай или ошаф.
Дюлите се сушат на слънце след предварително нарязване и бланширане в леко подсолена вода. След това трябва да се съхраняват в найлонови пликове или буркани с херметическа капачка.
Научи също защо трябва да ядем повече дюли и как да съхраняваме дюлите правилно.
Коментари