Оризът е древна култура. Някои народи дори вярват, че той е свещен. За първи път се консумира от народите на Виетнам и Тайланд, преди повече от девет хиляди години.
В България отглеждането на ориз започва през 14-ти век.
В днешно време оризът е разпространен в цял свят и е най-търсената зърнена култура. Оризът обикновено се отглежда като едногодишно растение.
От ориза се приготвят основни ястия, гарнитури, напитки и десерти. Оризът е много полезен. Той съдържа фосфор, калий, витамин В, фибри и въглехидрати.
Той е идеалната храна за хора, които спортуват и спазват диета.
Как да съхраняваме ориза? В следващите редове вижте повече:
Оризът има способността да поема миризми. Поради това оризът не бива да се съхранява до продукти, които имат силна миризма.
Съхраняването на ориза трябва да става в кутия или пликчета. Те трябва да да са хубаво затворени за кутията и завити или вързани за плика.
След това те трябва да се държат в сухи, хладни и проветриви помещения.
Ако оризът е сварен, то той може да се съхранява в затворен съд до една седмица в хладилник.
След като знаете как да съхранявате ориза, можем да ви препоръчаме да си приготвите някои от любимите ни рецепти с ориз като пълнени чушки, дроб-сарма, агнешко с ориз, гъби с ориз, ориз с домати, постен ориз или мляко с ориз. Каквото и да изберете, все е вкусно!
Коментари