Мидите са изключително полезни. Те съдържат много минерали и витамини. В тях се съдържат много големи количества калций, фосфор, мед, желязо, йод, манган, арсен, кобалт.
Витамините, съдържащи се в мидите, също са в големи дози. В тях се съдържа витамин С, В1, В1, В12.
Вкусните миди съдържат и изключително полезната за човешкият организъм Омега-3 мастни киселини.
Мидите са здравословна морска храна. Фосфорът, който се съдържа в тях, е много полезен за мозъка, нервната система, зъбите, костите.
Цинкът, който съдържат мидите, помага срещу слънчеви изгаряния - да не се дехидратира кожата. Те са идеална храна и при борбата с депресивните състояния.
Според китайската традиционна медицина консумацията на миди помага при косопад.
Мидите са нискикалорични, което ги прави подходяща храна при диета.
Също така мидите са афродизиак. Тяхната консумация предизвиква сексуален апетит.
С какъв алкохол да поднесе мидите?
За да се насладите максимално на порция вкусни морски дарове, е важно да подберете правилно питие за мидите.
Мидите много добре вървят с изстудени бяло вино, бира, узо и мастика.
Също така с мидите вървят се съчетават с питиета с висок процент алкохол и силен вкус. Например уискито е идеално да се поднесе с мидите.
Коментари