Кейл е прекрасен зеленчук с ненадминати здравни ползи и богат, плътен вкус. Той отлично замества спанака в менюто ни.
В него се съдържа редкият и ценен витамин К, който участва в изграждането на четири от общо тринадесетте незаменими аминокиселини в човешкия организъм.
Освен това зеленчукът кейл е богат на витамините А, С, калций и флавоноиди. Като съдържанието на витамин А е много по-високо от дневните нужди на организма на хората. Кейлът е полезен за очите, кръвта, за здравето на костите.
За съхранението на кейл е много важно той да не се сварява, защото тази топлинна обработка води до загуба на голяма част от полезните вещества, които се съдържат в него.
Интересен факт за кейла е, че колкото по-дълго се съхранява, толкова по-горчив става вкусът му.
Преди да пристъпите към съхранението на кейл, го измийте добре със студена вода.
Извън хладилник може да съхранявате кейл до два дни. В хладилник се съхранява добре до пет дни.
Ако поради някакви обстоятелства е придобил завехнал вид, потопете го в ледена вода за няколко минути и той ще се освежи добре.
Коментари