Gotvach.bg»Съвети»Полезни съвети при приготвянето на риба

Полезни съвети при приготвянето на риба

Полезни съвети при приготвянето на риба

Рибата заема значително място като важна и пълноценна храна за човешкия организъм.

Стойността на рибата като хранителен продукт се определя от голямото количество белтъчини, в които се съдържат незаменимите аминокиселини и от рибните мазнини, които са източник на енергия и съдържат витамините A и D.

Рибното месо е богато и на витамините В1, В2, В12 и Р.

Витамин А благоприятства за укрепването на лигавиците на дихателните органи, срещу простудни заболявания и на храносмилателните органи, срещу възпалителни процеси и др.

Витамин D укрепва зъбите, костите, а витамин В12 стимулира образуването на кръвни телца, което определя рибата като ценна храна при малокръвие.

А ето и някои важни иполезни при готвенето на риба:

- Пържената риба е особено вкусна, когато преди пърженето се потопи в прясно мляко, а след това в брашно и тогава се пържи в силно сгорещено олио.

- За да се отстрани пръскането при пърженето на рибата, похлупете тигана с капак;

- За да не се разкъсват рибите при пържене, те следва да са стояли посолени поне 15-20 минути, за да поемат солта;

- За да се отстрани силната миризма, когато се пържи риба, в олиото се поставя един картоф, обелен и нарязан на филийки;

- За да се отстрани миризмата на риба от ръцете ви, след като сте чистили риба, натрийте ги обилно със сол или оцет и след това ги измийте с хладка вода;

- Неприятната миризма по ножа, след като сте рязали с него риба, ще отстраните, като го изтъркате със суха сол;

- Месомелачката, с която се мели риба за рибни кюфтета или рибни шницели, се измива много добре с гореща солена вода, изплаква се с чиста вода, частите ѝ се изсушават напълно и тогава се сглобяват и прибират на сухо място;

- Неприятният дъх на риба, който лъха от кухненските съдове, се отстранява напълно, като съдовете се измият с оцет, лимонен сок или гореща солена вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати