Съвети и хитринки при варене на боб

Съвети и хитринки при варене на боб

Казват, че няма по-голям от хляба на българската трапеза. А по стар обичай вкусният хляб върви ръка за ръка с паница боб. Вероятно няма българин, който да не обича боб чорба или боб яхния. И малки, и големи у дома си ги хапваме с мерак.

Но като дойде време за варене на боб, може да е много мъчна работа. Причината е, че понякога бобът се готви трудно. Ето затова днес ще ви разкрием съвети и хитринки при готвене на боб.

1. Най-напред изберете още в магазина боб, на който не му трябва много време за варене. Обикновено това е указано на опаковката на продукта. Ако купувате боб насипно - попитайте продавача. Също можете да се ориентирате по размера на зърната. Обичайно по-дребният боб се сварява по-бързо.

2. Следващата стъпка е да планирате готвенето на боба 1 вечер по-рано. Хубаво е да го накиснете за поне 8 часа.

3. След това поставете раздулите се зърна в голяма тенджера с много вода. Да има много място, където да се раздуе бобът още повече. Ако съдът е с дебело дъно - още по-добре, така ще се сготви ястието равномерно.

4. При варенето на боба, сменете 2-3 води, за да нямате проблеми със стомаха.

5. Не варете на силен огън. Сложете бобецът да къкри на слаб огън и постепенно увеличавайте температурата. А ако не бързате, го оставете да си ври няколко часа. Така става най-вкусен.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати