С право можем да наречем шкембе чорбата едно от националните богатства на българите, въпреки че чорба от свинско шкембе или телешко шкембе не се приготвя само у нас. Почти няма човек, който да не е сгрявал душата си с вкусната чорба, която е особено необходима през студените зимни месеци или сутрин, след порядъчен запой.
И въпреки че можем да смятаме шкембе чорбата за неделима част от българката кухня, оказва се, че колкото майстор-готвачи има, толкова и рецепти за шкембе чорба.
За едни оригиналната шкембе чорба се прави с телешки бульон и прясно мляко. Други си посипват главата с пепел и се кълнат, че истинското шкембе трябва да се приготвя задължително със застройка с кисело мляко и яйца. Трети приготвят шкембе чорба с варена застройка, добавят кромид лук, дафинов лист и др.
Едно от малкото неща, за които всички кулинари постигат съгласие, са подправките са съвършената шкембе чорба, а те са – сол, червен пипер, лют червен пипер и чеснова паста или счукан чесън с оцет. По желание може да прибавите и малко черен пипер. Да ви е сладко!
Научи също полезна ли е шкембе чорбата или опитай нашата класическа рецепта за шкембе чорба.
Коментари